مترجم : | سعید سعیدی |
کلید واژه : | روماتیسم ـ آرتروز ـ مفصل ـ درد زانو ـ انار ـ آناناس ـ اسیدهای چرب ـ امگا 3 |
چکیده : | آرتروز، روماتیسم و التهاب مفاصل از جمله بیماریهایی هستند که ممکن است هر فردی در سنین بالا با آن مواجه شود و یا اینکه در خانواده خود فردی را داشته باشید که به این بیماری مبتلا باشد و از دردهای ناشی از آن رنج ببرد. در ادامه به تعدادی از شش ماده غذایی اشاره کردهایم که میتوان با مصرف آنها تا حدی از کاهش درد و التهاب کاهش داد. |
منابع : | ریدرز دایجست |
آرتروز، روماتیسم و التهاب مفاصل از جمله بیماریهایی هستند که ممکن است هر فردی در سنین بالا با آن مواجه شود و یا اینکه در خانواده خود فردی را داشته باشید که به این بیماری مبتلا باشد و از دردهای ناشی از آن رنج ببرد. در ادامه به تعدادی از شش ماده غذایی اشاره کردهایم که میتوان با مصرف آنها تا حدی از کاهش درد و التهاب کاهش داد.
1) آب انار
آیا از درد زانو رنج میبرید؟ آیا دستها و رانهای شما نیز درد دارد؟ چرا
انار، این میوه ایرانی را مصرف نمیکنید که هم خاصیت ضد التهابی دارد و هم
قدرت آنتیاکسیدانی. آب انار میتواند از غضروفهای شما محافظت کند.
انجام آزمایشها برای مشخص کردن تاثیر آب انار روی بافتهای غضروفهای آسیب
دیده حاکی از آن بود که آب این میوه میتواند سطح مواد شیمیایی التهابآور
که به سبب تولید بیش از حد یک آنزیم خاص به وجود میآید را کاهش دهد.
میزان طبیعی این آنزیم برای جایگزینی غضروفها ضروری است، اما زمانی که بیش
از حد تولید شود، غضروفها را از بین خواهد برد و منجر به آرتریت و یا
التهاب مفاصل شدید خواهد شد.
2) غذاهای سرشار از اسیدهای چرب امگا-3
محققان طی تحقیقات مستمری که سالها روی افراد مبتلا به آرتروز یا التهاب
مفاصل انجام دادند دریافتند که میزان التهاب و درد در افرادی که به میزان
زیادی ماهیهای روغنی مانند سالمون مصرف کردهاند، نسبت به سایر افراد
بسیار کمتر است. بنابر نتایج تحقیقات آنها، اسیدهای چرب امگا-3 موجود در
این نوع ماهیها همانند آسپرین به تولید چربیهای ضدالتهابی به نام
رزولوین که اخیرا کشف شدهاند، کمک میکنند.
3) غذاهای سرشار از آنتیاکسیدان
رادیکالهای آزاد که به سلولهای سالم حمله میکنند نیز یکی از مواردی بود
که مدتهای مدید ذهن پزشکان را به دلیل احتمال تاثیر آنها در ایجاد التهاب
مفاصل به خود مشغول کرده بود. اما اکنون با انجام تحقیقات گسترده، چگونگی
نابودی مفاصل به وسیله آنها برای پزشکان مشخص و بارز شده است. تحقیق اخیری
که از سوی دانشمندان ژاپنی صورت گرفت، حاکی از آن بود که رادیکالهای آزاد
توانایی غضروفها برای حفظ و ترمیم خود را از بین میبرند و باعث ایجاد
اختلال در آنها میشوند.
لذا افراد مبتلا به آرتریت یا التهاب مفاصل تمایل به جذب رادیکالهای آزاد
بیشتری دارند که برای تامین این نیاز خود باید غذاهای سرشار از ویتامین C و
بتاکاروتن مصرف کنند.
ویتامین C موجود در مرکبات مانند کیوی و پرتقال و همچنین آنتیاکسیدان
موجود در سبزیجات برگسبز مانند اسفناج و برگ شلغم که حاوی مقادیر زیادی
ویتامین E نیز هستند میتوانند این خطر را تا حد قابل ملاحظهای کاهش دهند.
تحقیقات نشان داده که مکملهای غذایی ویتامین E مخصوصا اگر در کنار
ویتامین C مصرف شود میتواند به کاهش دردهای آرتروزی کمک شایانی کند.
4) آناناس
بروملین، آنزیمی که در میوههای گرمسیری یافت میشود در کاهش التهاب بسیار
موثر ذکر شده است. این آنزیم همچنین در کاهش دردهای آرتروزی بسیار
تاثیرگذار است و یک داروی ضدالتهابی محسوب میشود.
آناناس را بین وعدههای غذایی، اما نه به همراه غذا، بخورید؛ همچنین از آناناس تازه و یا منجمد استفاده کنید نه کمپوت یا آب آناناس.
5) ادویههای ضد التهاب
محققان به تاثیر بسیاری از ادویهها در مقابل التهاب پی بردهاند. زنجبیل و
زردچوبه حاوی ترکیبات قوی هستند که مانع از رشد آنزیمها و پروتئینهای
تشدیدکننده التهاب میشوند. چند تحقیق صورت گرفته در این زمینه ثابت کرده
که زنجبیل و زردچوبه باعث کاهش درد و ورم در افراد مبتلا به آرتروز
میشوند.
میخک نیز حاوی ماده شیمیایی ضدالتهابی به نام اوژنول (eugenol) یا عصاره
میخک است. در تحقیق اخیری که روی حیوانات صورت گرفت مشخص شد که این ماده
شیمیایی از COX-2 - پروتئینی که باعث ترغیب التهاب میشود- جلوگیری میکند.
آنتیاکسیدانهای موجود در زردچوبه، زنجبیل و میخک در کاهش آسیبهای ناشی
از آرتروز که در غضروف و استخوان ایجاد میشود تاثیرگذار هستند.
6) چای سبز
چای سبز دارای ترکیب شیمیایی به نام کوئرستین است. تحقیقاتی که در
آزمایشگاهها بر روی حیوانات انجام شد نشان داد که این ترکیب شیمیایی مانند
یک آنتیاکسیدان و ماده ضدالتهابی عمل میکند.
تحقیقات نشان داد که چای سبز میتواند به جلوگیری از بروز علایم آرتریت
روماتویید یا روماتیسم مفصلی کمک کند. تحقیقات همچنین ثابت کرده که زنانی
که بیش از سه فنجان چای سبز در روز مینوشند نسبت به سایر زنان که این چای
را مصرف نمیکنند تا 60 درصد کمتر احتمال مبتلا شدن به روماتیسم مفصلی را
دارند.
منبع مجله دانشمند شماره 615 دی 1393
مجله دانشمند 615 تغذیه مناسب برای تسکین دردهای التهاب مفاصل