مسمومیت غذایی سالمونلا و لیستریا

نویسنده / نویسندگان :  سعید سعیدی
مترجم : 
کلید واژه :  مسمومیت ـ مواد غذایی ـ گیاهان سمی
چکیده : 
منابع : 


تیتر مجله: روز پیشگیری از مسمومیت با موادغذایی و گیاهان سمی


سالمونلا

مسمومیت غذایی "سالمونلا" معمولا با مصرف گوشت قرمز یا گوشت طیور که به اندازه کافی پخته نشده باشند و یا سایر غذاهایی که به‌وسیله گوشت قرمز و طیور خام آلوده شده باشند و نیز غذاهایی که حاوی تخم‌مرغ خام یا پخته نشده، فرآورده‌های لبنی غیرپاستوریزه مانند شیر یا پنیر هستند ارتباط دارد. اما بسیاری از غذاهای دیگر از جمله مایونز (با تخم‌مرغ خام)، میوه، سبزیجات، سالاد، شیر، آب میوه غیرپاستوریزه، خشکبار و مغزها نیز هستند که با طغیان‌های ناشی از سالمونلا ارتباط دارند.  به عنوان مثال در استرالیا، مسمویت غذایی "سالمونلا" در نقاط شمالی و گرم‌تر کشور شایع‌تر است، و خوردن غذایی که در دمای منطقه خطر برای مدت طولانی نگه‌داری شده باشد، امکان رشد باکتری‌ها که اغلب باعث بیماری‌ها می‌شوند را فراهم می‌آورد. اما با تمام اینها، حتی تعداد ناچیزی از باکتری سالمونلا می‌توانند باعث بیماری‌های ناشی از مواد غذایی شوند. احتمال بیماری در افراد حساس مانند سالخوردگان، نوجوانان و افرادی که سیستم ایمنی ضعیفی دارند- پس از مصرف تنها مقدار ناچیزی- بسیار بالاتر است.


معمولا 8 تا 72 ساعت زمان می‌برد تا علایم مسمومیت "سالمونلا" خود را نشان دهند، اما می‌تواند برای چند هفته ادامه داشته باشد، بنابراین لزوما نمی‌توان گفت که آخرین غذایی که مصرف کرده‌اید، مسبب است. "سالمونلا" معمولا باید به جمعیت (تعداد) قابل ملاحظه‌ای از باکتری رشد پیدا کند تا بتواند افراد سالم را بیمار کند. اما در مواد غذایی که چربی ‌بالایی دارند، مانند کره بادام زمینی، سیب زمینی برشته و ترد، و شکلات؛ و نیز مایعاتی که به سرعت از معده عبور می‌کنند مانند آب میوه‌های غیرپاستوریزه، وجود تعداد کمی‌ از این باکتری‌ها برای بیمار کردن افراد کافی است.
از آنجایی که "سالمونلا" یک ساکن طبیعی در روده حیوانات (منظور گاو و گوسفند و... که ما از گوشت آنها استفاده می‌کنیم) است، ما باید با این فرض حرکت کنیم که این باکتری در مواد غذایی حیوانی خام نظیر گوشت قرمز، طیور، شیر و تخم مرغ وجود دارد. سبزیجات نیز ممکن است آلوده شوند، به عنوان مثال، اگر سبزیجات با فضولات حیوانات یا آب آلوده تماس داشته باشند در معرض آلودگی قرار می‌گیرند.


لیستریا
مسمومیت غذایی "لیستریا" شکل نسبتا نادری از بیماری ناشی از مصرف مواد غذایی است، اما می‌تواند برای زنان باردار و افرادی که سیستم ایمنی ضعیفی دارند یک بیماری جدی تلقی شود. این باکتری همچنین باعث طغیان‌های گاه به گاه تورم معده و روده در افراد سالم شده است.


اگر چه استفراغ و بی‌رنگ شدن ادرار در این بیماری اتفاق می‌افتد، اما علایم آن معمولا مانند آنفلونزا توصیف شده است. اگر خانم بارداری به این باکتری مبتلا باشد، حتی اگر علایم آن هنوز آشکار نشده باشد، ممکن است به سقط جنین ختم شود. زمان بین ابتلا تا ظاهر شدن علایم بین هشت تا 90 روز است.


"لیستریا" به وفور در محیط زیست یافت می‌شود، بنابراین احتمال آلودگی در بیشتر غذاهای خام وجود دارد. اگرچه غذاهای پخته شده به راحتی می‌توانند دوباره آلوده شوند، اما این باکتری به آسانی با گرما و حرارت از بین می‌رود.
این یکی از پاتوژن‌هایی است که می‌تواند در یخچال رشد کند، بنابراین غذاهای آماده خوردن را هرگز نباید به مدت طولانی در یخچال نگه‌داری کرد. اگرچه این باکتری در یخچال نیز رشد می‌کند اما رشد آن خیلی آرام خواهد بود بنابراین اطمینان حاصل کنید که مواد غذایی را در یخچال در دمای کمتر از پنج درجه سانتی‌گراد نگه‌داری کنید. هرگز غذاهای بسته‌بندی شده را بعد از تاریخ مصرف آنها نخورید.


منبع مجله دانشمند شماره 613 آبان 1393

نظرات 0 + ارسال نظر
امکان ثبت نظر جدید برای این مطلب وجود ندارد.