مترجم : | مرتضی یعقوبی عزیزی |
کلید واژه : | سلامت ـ تاثیر ـ گرما ـ غذا ـ جهان |
چکیده : | افزایش روزافزون دمای کره زمین میتواند منجر به بروز رویدادهای ناخوشایندی برای ساکنان این کره آبی شود که همین امر در سالهای اخیر توجه همگان را به خود جلب کرده است و موجب نگرانی بسیاری از دانشمندان شده است. |
منابع : | فوکوس |
افزایش روزافزون دمای کره زمین میتواند منجر به بروز رویدادهای ناخوشایندی برای ساکنان این کره آبی شود که همین امر در سالهای اخیر توجه همگان را به خود جلب کرده است و موجب نگرانی بسیاری از دانشمندان شده است.
اکثر مردم جهان تا زمانی که اتفاق بدی برای آنها روی ندهد، از کنار خطراتی که همواره آنها را تهدید میکند، بیاعتنا رد میشوند.
از جمله این تهدیدات میتوان به تاثیرپذیری صنعت غذای جهانی از پدیده گرم شدن کره زمین اشاره کرد. به طور مثال تغییر آب و هوایی شدید در یک منطقه دورافتاده همچون منطقهای در تگزاس میتواند منجر به افزایش بیسابقه قیمت کالاهای اساسی انسانها از جمله ذرت شود.
به همین خاطر است که محققان در تلاشند تا تاثیر این پدیده را بر محصولات غذایی برشمارند. برای درک بیشتر این موضوع مثال جنگلهای بارانی آمازون را در نظر بگیرید که خاستگاه بسیاری از مواد غذایی جهانیان به شمار میرود، از جمله آنها میتوان به سویا اشاره کرد که یکی از مواد غذایی اصلی سبد غذایی خانوادهها را تشکیل میدهد. این ماده غذایی که در جنگلهای آمازون میروید همه ساله توسط کشتیهای مخصوص بارگیری شده و به اکثر مناطق جهان ارسال میشود. در سالهای نه چندان دور هنگامیکه خشکسالی بر این منطقه حکمفرما شد و محصول زیادی برداشت نشد، قیمت سویا افزایش بیسابقهای را به خود دید و از آنجایی که از این ماده غذایی در کشورهای اروپایی بهعنوان غذای مرغ نیز استفاده میشود، با بالارفتن قیمت آن، قیمت مرغ نیز سیر صعودی به خود گرفت.
افزون بر این کمبود بارندگی در این منطقه اختلالاتی را در حرکت کشتیها به وجود آورد. بدینصورت که با کاهش بارندگی و پایین آمدن سطح آب رودخانهای که مسیر حرکت این کشتیها را تشکیل میداد و به منظور جلوگیری از فرو رفتن کشتی در گل و لای بارگیری کشتیها به حداقل میرسید و این امر سبب افزایش هزینه حمل و نقل میشد که به تبع آن باز هم به قیمت سویا و تمامی مواد غذایی وابسته با آن افزوده میشد.
به عقیده برخیها افزایش میزان کربن دی اکسید در جو موجب میشود تا بسیاری از درختان زیر فشار و گرمای هوا طاقت نیاورند که همین امر موجب گلخانهای شدن بسیاری از میوههاو مواد غذایی میشود. براساس برآوردهای متخصصان تغییرات آب و هوایی سازمان ملل، پدیده گرم شدن کرهزمین موجب کاهش تولید محصولات غذایی خواهد شد که میتوان در نیمه دوم قرن حاضر این تغییرعظیم را حس کرد.
سازمان تجارت بینالمللی نیز تلاشهایی را برای کاهش قیمت مواد غذایی انجام داده است. اما با این حال نمیتوان بهطور قطع از مثمرثمر بودن تلاشهای این قبیل گروهها سخن به میان آورد و در پایان محققان اظهار امیدواری کردند که بتوان با کمک همگانی بر این معضل فائق آمد.
منبع مجله دانشمند شماره 613 آبان 1393