نویسنده / نویسندگان : | مرتضی یعقوبی عزیزی |
مترجم : | |
کلید واژه : | |
چکیده : | محققان سالها پیش نیز در سال ۲۰۰۵ در پی مشاهده دودهایی از بخارآب و فورانهای یخی که توسط سفینه کاسینی رویت شد، خبر از وجود این اقیانوس زیرزمینی داده بودند. اگرچه کاسینی از قابلیت فرود بر روی سطح این قمر برخوردار نیست، اما طبق تحلیلهای برآمده از تصاویر ارسالی این سفینه، این رویدادها در قطب شمال این قمر رویت شد. |
منابع : | فوکوس |
مسئله حیات در سایر سیارات و یافتن سیارهای قابل سکونت سالهاست در دستورکار فعالیتهای دانشمندان و سیارهشناسان قرار دارد. هرچند تاکنون تلاشهای دانشمندان نتایج قابل توجهای را بهدنبال نداشته است، اما خبرهای خوشی مبنی بر کشف سیارهای قابل سکونت به گوش میرسد. بهزعم بسیاری از دانشمندان زمانی که در تکاپوی یافتن نشانهای از حیات در سیارات هستیم، ابتدا باید از وجود یا عدم وجود آب در آن سیاره اطمینان حاصل کنیم و سپس بهدنبال سایر عوامل تاثیرگذار باشیم، چرا که "آب" نقش انکارناپذیری را در زندگی بخشیدن به محیط ایفا میکند.
سفینه فضایی "کاسینی" وابسته به سازمان ناسا موفق به کشف شواهدی از حیات در یکی از قمرهای سیاره زحل شد. این قمر یخی که "انسلادوس" نامیده میشود از یک اقیانوس زیرزمینی وسیعی برخوردار است.
محققان سالها پیش نیز در سال ۲۰۰۵ در پی مشاهده دودهایی از بخارآب و فورانهای یخی که توسط سفینه کاسینی رویت شد، خبر از وجود این اقیانوس زیرزمینی داده بودند. اگرچه کاسینی از قابلیت فرود بر روی سطح این قمر برخوردار نیست، اما طبق تحلیلهای برآمده از تصاویر ارسالی این سفینه، این رویدادها در قطب شمال این قمر رویت شد.
با این وجود تاکنون طرح و برنامهای برای ارسال سفینهای فضایی در آیندهای نزدیک به منظور کاوشهای بیشتر بر روی این قمر و تحلیل شرایط سطحی وجود ندارد، اما دانشمندان درتلاشند تا با استفاده از اندازهگیری جاذبهای که کاسینی هنگام عبور از فراز این قمر تجربه کرده است، اطلاعات مفیدی را در خصوص ساختار درونی این قمر بهدست آورند.
دکتر سامیاسفار از محققان ناسا در اینباره عنوان میکند: "روشی که ما به وسیله آن نوسانات جاذبه را استخراج میکنیم، مفهومی با نام اثردوپلر در فیزیک است که از این روش در اسلحههای رادار تعیین سرعت استفاده میشود. زمانی که این سفینه بر فراز انسلادوس به حرکت در میآید، سرعت آن تحت تاثیر عواملی که متاثر از میدان مغناطیسی جاذبه این سیاره است، دچار تغییراتی میشود که با اندازهگیری آن میتوان به اطلاعات سودمندی در خصوص این قمر دست یافت. ما با بررسی فرکانسهای ایستگاههای رادیویی زمینی شاهد تغییر در سرعت و شتاب بهعنوان تغییر در فرکانس رادیویی هستیم."
اندازهگیریهای صورت گرفته توسط کاسینی که در طی سه پرواز بر فراز این قمر و در بین ماه آوریل ۲۰۱۰ و می۲۰۱۲ صورت گرفت، حاکی از این است که در عمق ۱۰ کیلومتری و در زیر لایههای یخ که ضخامت آنها به بیش از ۳۰ کیلومتر میرسد، حجم عظیمی از آب وجود دارد. نتایج بررسیهای صورت گرفته از بخار منتشر شده از سطح ماه نشان از وجود نمک و سایر مولکولهای طبیعی دارد و همین امر این قمر را در زمره مناسبترین مکانها برای میزبانی زندگی میکروبی جای میدهد.
منبع مجله دانشمند شماره 612 مهر 1393