ماهواره خورشیدی برای تامین انرژی جهان

ویسنده / نویسندگان :  مرتضی یعقوبی عزیزی
مترجم : 
کلید واژه : 
چکیده :  محققان و پژوهشگران بسیاری از کشورهای جهان همواره درصدد ابداع ایده‌هایی نو برای جایگزینی و استفاده بهینه از انرژی خورشیدی بودند که با وجود طرح‌های پیشنهادی فراوان، پرونده این طرح همچنان ناتمام باقی مانده است. از جمله افرادی که توانست در این عرصه خودی نشان دهد دکتر پیتر گلاسر بود که در ماه گذشته و در سن ۹۰ سالگی درگذشت. وی در مدت عمر خود طرح‌هایی بسیار تکان‌دهنده و تامل‌برانگیزی را پیشنهاد داد. به طوری که اولین طرح وی در سال ۱۹۶۸ میلادی به چاپ رسید که درست یک سال قبل از سفر اولین انسان به ماه بود.
منابع :  پاپیولار ساینس

محققان و پژوهشگران بسیاری از کشورهای جهان همواره درصدد ابداع ایده‌هایی نو برای جایگزینی و استفاده بهینه از انرژی خورشیدی بودند که با وجود طرح‌های پیشنهادی فراوان، پرونده این طرح همچنان ناتمام باقی مانده است. از جمله افرادی که توانست در این عرصه خودی نشان دهد دکتر پیتر گلاسر بود که در ماه گذشته و در سن ۹۰ سالگی درگذشت. وی در مدت عمر خود طرح‌هایی بسیار تکان‌دهنده و تامل‌برانگیزی را پیشنهاد داد. به طوری که اولین طرح وی در سال ۱۹۶۸ میلادی به چاپ رسید که درست یک سال قبل از سفر اولین انسان به ماه بود.   در ماه دسامبر سال ۱۹۷۲ میلادی طرح پیشنهادی دکتر گلاسر به تفضیل مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت که بدین قرار است:
طرح پیشنهادی وی ایجاد یک آرایش منظم و عظیمی‌ از سلول‌های خورشیدی است که به صورت کاملا هماهنگ و یکنواخت به دور زمین می‌چرخند تا نور خورشید را جذب کرده و آن را به جریان برق مستقیم تبدیل کنند که از این جریان برق برای تامین برق مبدل‌های مایکروویو استفاده می‌شود و به تبع آن انرژی مایکروویو در قالب پرتوهایی به زمین می‌رسد که این انرژی در زمین توسط گیرنده‌های عظیم‌الجثه تعبیه شده جذب و تبدیل به نیروی برق می‌شود. 


اگرچه چنین طرحی دور از واقعیت به نظر می‌رسد اما فناوری و علم دستیابی‌ به چنین روشی در حال حاضر وجود دارد. با این وجود تاکنون کسی مسئولیت پروژه‌ای به این بزرگی را برعهده نگرفته است. افزون بر این، تحقق چنین طرحی نیازمند بودجه و امکانات وسیعی می‌باشد که بر اساس برآوردهای صورت گرفته توسط گلاسر، برای جابه‌جایی تمامی‌قطعات به فضا، ۵۰۰ پرواز شاتل فضایی باید صورت گیرد. 


ایالات متحده نیز هزینه احتمالی این طرح را ۲۰ میلیون دلار برآورد کرده است که همه این موارد دانشمندان را نسبت به اجرای آن دلسرد کرده است. اگرچه طرح پیشنهادی گلاسر هرگز رویای واقعیت را به خود ندید، اما هربرت لوکت، سردبیر مجله پاپیولار ساینس در نشریه خود به طور جامع به ایده گلاسر و ویژگی‌ها و مشخصه‌های آینده انرژی خورشیدی پرداخت. 


علاوه بر گلاسر، دکتر مینال نیز طرحی پیشنهاد داد که به شرح زیر است:
طرح مینال طرحی اصولی و در عین حال بسیار ساده است بدین‌صورت که با ایجاد مزارع خورشیدی در بیابان‌های جنوب غرب می‌توان گرمای بسیاری را جمع‌آوری و ذخیره کرد و از آن برای تولید بخار و راه‌‌اندازی توربین‌های تولیدکننده برق استفاده کرد. البتـه مشابـه چنین طرحی البته با کمـی ‌تفـاوت در کالیفرنیـا نیز وجود دارد که با نام "ایوانپـا" شناخته می‌شود و ظرفیت تولید ۳۷۷ مگاوات برق را دارد که در مقایسه با مقدار احتمالی یک میلیون مگاوات برق تولیدی توسط طرح مینال چندان به چشم نمی‌آید. 


و در پایان لازم به ذکر است تحقیقات مرتبط با انرژی خورشیدی طی سال‌های اخیر نتاج امیدوارکننده‌ای را به‌دنبال داشته است و می‌توان ثمره این پژوهش‌ها را در ساخت اولین اقامتگاه راه‌اندازی شده با انرژی خورشیدی توسط محققان دانشگاه دلویز مشاهده کرد.


منبع مجله دانشمند شماره 612 مهر 1393

نظرات 0 + ارسال نظر
امکان ثبت نظر جدید برای این مطلب وجود ندارد.